Tydzień z historią: quiz regionalny

W piątek 28 października o godz. 18-ej postaraliśmy się udowodnić, że historia może być  także dobrą zabawą. W pizzerii Solo przy ul. Kujawskiej w Kruszwicy zorganizowaliśmy pierwszy w dziejach miasta quiz historyczny. Na początku rywalizacji stanęło aż siedem drużyn o czasem dość oryginalnych nazwach: The G.A.M.S, Sołectwo Janowice, Stowarzyszenie PrzeŻeJa, Księgowa i przyjaciele, Tercet z Ostrowa, Inowrocławianie i Młodzi gniewni z Chrosna.

11

Rywalizacja polegała na odpowiadaniu na 50 pytań, podzielonych na pięć zakręconych kategorii. W pierwszej z nich drużyny musiały rozpoznać, które z ilustracji związanych z regionem są autentyczne, a które są zaledwie odbiciem lustrzanym. Kolejna konkurencji zawodnicy po materiale filmowym rozpoznawali … słynne myszy, które w nim zagrały. Trzecie zadanie sprawiło chyba najwięcej problemów, bo oczywiście dotyczyło historii regionu 🙂 Po krótkiej przerwie, przyszedł czas na drugą rundę zadań.

22

Czwarta konkurencja, która także sprawiła dużo problemów, polegała na rozpoznaniu muzyków, w których piosenkach ukryło się słowo historia. Decydujące zadanie „5-10-15” to już popis dla wyobraźni: Ile gatunków ryb żyje w Gople? Jakim wynikiem zakończył się najgorszy mecz kruszwickiej drużyny piłkarskiej? Ile metrów ma Mysia Wieża? – pytania do dziś śnią się po nocach pewnie uczestnikom 🙂

33

Ostatecznie rywalizację wygrała zaledwie 3-osobowa drużyna „Księgowa i przyjaciele” z wynikiem 35/50. Udało jej się wyprzedzić Sołectwo Janowice. O trzecie miejsce trzeba było przeprowadzić dogrywkę między The G.A.M.S a Stowarzyszeniem PrzeŻeJa, w której szczęście uśmiechnęło się ostatecznie do tych drugich.

Uczestnikom gratulujemy i liczymy, że zobaczymy się na kolejnej edycji!

One Comment Add yours