W Brześciu poznali zasady ekologii

11 marca na świetlicy w Brześciu odbyło się zorganizowane przez Fundację Modrak wydarzenie pod nazwą „Popołudnie w świetlicy”. Na przybyłe dzieci
i ich rodziców czekała moc atrakcji. W programie zostało przewidziane m.in. malowanie karmników dla ptaków, prelekcja dotycząca Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia, gry i zabawy ruchowe.

Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci. Chcieliśmy najmłodszym pokazać, iż warto dbać o przyrodę, stąd pomysł organizacji wydarzenia o tematyce ekologicznej. Mamy nadzieję, że choć w niewielkim stopniu udało nam się to osiągnąć.

1

Przybyłe na świetlicę w Brześciu dzieci mogły pomalować uprzednio przygotowane karmniki dla ptaków. Następnie interesującą prelekcję połączoną z projekcją filmu
o Nadgoplańskim Parku Tysiąclecia wygłosił Pan Andrzej Sieradzki- dyrektor NPT.

12
W związku z tym, iż młodych adeptów ekologii rozpierała nadal energia, Pani Agata Kwiatkowska przeprowadziła z nimi szereg gier i zabaw ruchowych. Najlepszym zostały wręczone pamiątkowe medale.

2

Podczas „Popołudnia w świetlicy” obecni byli także rodzice maluchów. Dla nich także przewidziane były atrakcje.  Najwyraźniej atmosfera zabawy im się udzieliła skoro dzielnie rywalizowali w gry planszowe. Pani Agata postanowiła także sprawdzić ich formę fizyczną, dlatego też doszło do „rywalizacji” mam w grze pn. „Plaża, morze, słońce”.

Tego dnia świetlica w Brześciu zapełniła się dziećmi i dorosłymi, a wszystkim dopisywał dobry humor. W imieniu Fundacji Modrak chciałbym wszystkim uczestnikom serdecznie podziękować.  W szczególności Panu Andrzejowi Sieradzkiemu za to, iż zechciał poświęcić nam swój czas i opowiedział o otaczającej nas przyrodzie, Pani Agacie Kwiatkowskiej za pomoc w organizacji wydarzenia, a rodzicom za poczęstunek.
Do zobaczenia w innych świetlicach.

Maciej Wasielewski

Fundacja Modrak