Badania terenowe: Nie tylko Mysia Wieża

W dniach 4-11 września 2017 roku Fundacja Modrak była organizatorem etnologicznych badań terenowych pt. Nie tylko Mysia Wieża. Materialne i niematerialne dziedzictwo Ziemi Nadgoplańskiej. Uczestnikami projektu była grupa studentów z Uniwersytetu im. Adam Mickiewicza w Poznaniu oraz Uniwersytetu Wrocławskiego. Ich zadaniem było przeprowadzenie wywiadów z mieszkańcami gminy Kruszwica. Rozmowy dotyczyły wielu tematów, m.in. historii miejscowości, nazw lokalnych czy obrzędowości. Młodzi badacze wykonali także bogatą dokumentację fotograficzną. Mimo niekorzystnych warunków pogodowych, studenci przeprowadzili ponad 40 rozmów.

21586537_1990295477922151_8432578352909122723_o
Uczestnicy badań

Najbliższe dwa miesiące będę poświęcone opracowaniu pozyskanych materiałów. Posłużą one wzbogacenia kolejnych publikacji tworzonych przez Fundację. Wiosną 2018 roku planowana jest także konferencja naukowa.

Fundacja pragnie jeszcze raz serdecznie podziękować uczestnikom badań oraz ich rozmówcom. Osobne podziękowania kierujemy także do Burmistrza Bartosza Krajniaka za udzielone wsparcie oraz pracownikom CKiS Ziemowit.

badania terenowe regulamin