II Tydzień z historią

5 X czwartek, godz. 20:00, świetlica wiejska w Żernikach
Projekcja filmu „Piętro Wyżej”

pietro_wyzej.30105.4

Jeden z najlepszych polskich filmów przedwojennych, który bawi pomimo upływu lat. Piętro wyżej to komedia pomyłek opowiadająca o sąsiedzkiej wojnie Hipolita Pączka i jego sąsiada – Henryka Pączka, w którą wplątuje się piękna i czarująca Lodzia. To właśnie z tego filmu pochodzi nieśmiertelny przebój „Umówiłem się z nią na 9-tą”. W obsadzie największe gwiazdy przedwojennego kina – Józef Orwid, Helena Grossówna oraz niezastąpiony Eugeniusz Bodo.

6 X piątek, godz. 18:00, Kruszwica
Quiz regionalny z nagrodami

11

Quiz to zabawna gra dla 2-4 osobowych drużyn, które będą mogły wykazać się wiedzą, refleksem i spostrzegawczością. Na uczestników będzie czekał zestaw pięćdziesięciu multimedialnych pytań. Najlepsze zespoły otrzymają atrakcyjne nagrody. Czas zabawy to ok. 2 godziny.

Liczba miejsc ograniczona – w celu zapewnienia sobie udziału w zabawie prosimy o kontakt telefoniczny pod nr tel. 697 802 636 (Maciej).

7 X sobota, godz. 10:00, parking przy Mysiej Wieży
Rajd rowerowy na trasie Kruszwica – Piaski – Wróble – Bródzki – Kruszwica

UWAGA! Ze względu na złe warunki atmosferyczne
rajd zostaje przełożony na inny termin!

14152009_321167871562072_813932927_o

Rajd rowerowy będzie przebiegał na trasie o długości ok. 25 km, a więc każdy będzie w stanie pokonać jego dystans. Po drodze uczestnicy będą mieli okazję poznać historię mijanych miejscowości. W czasie przerwy na uczestników czeka prezentacja multimedialna, poczęstunek i gadżety. Trasa będzie przebiegała po drogach asfaltowych i polnych.

Wpisowe w wysokości 5 zł/os., zapisy pod tel.: 697 802 636 (Maciej)

8 X niedziela, godz. 16:00, Hotel Sportowy, ul. Poznańska 17, Kruszwica
Prezentacja publikacji „Historia z mojego podwórka”

14088440_1792097547741946_693502452665635787_n

Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję zapoznać się z nową publikacją Fundacji Modrak, która w przystępnej formie prezentuje fragmenty prac nadesłanych do tej pory w konkursie Historia z mojego podwórka.

Wystawa zbiorów Fundacji

14917306_1825438277741206_3709156928942071834_o

Jednym z celów Fundacji Modrak jest stworzenie ekspozycji muzealnej. W czasie wydarzenia będziemy prezentować część zbiorów, które znajdują się w naszej kolekcji. Przypominamy, że każdy może ją współtworzyć. Wśród zbiorów odnajdziecie przedmioty codziennego użytku sprzed lat, a nawet pamiątki po słynnych osobach.

Rozstrzygnięcie III edycji konkursu „Historia z mojego podwórka”

reklama IIIE histzmpodw

Po raz kolejny przyjdzie nam nagrodzić uczestników konkursu, który w tym roku po raz pierwszy adresowany jest także do dorosłych mieszkańców gminy Kruszwica.

Poza tym w ramach Tygodnia z Historią odbędzie się: stawianie nowych tablic turystycznych oraz konkurs na facebooku.

W czasie każdego z wydarzeń można zeskanować archiwalne zdjęcia oraz przekazać stare przedmioty, które posłużą do stworzenia kolejnych wystaw.

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w harmonogramie. Aktualny plan wydarzenia znajduje się na www.fundacjamodrak.com

Sponsorzy nagród: Gmina Kruszwica, Dom Medialny św. Wojciech, Wydawnictwo Dwie Siostry, Instytut Pamięci Narodowej, Wydawnictwo Miejskie Posnania

Partnerzy: PTTK Kruszwica, Sołectwo Wróble, Sołectwo Janowice, Stowarzyszenie PrzeŻeJa