II Tydzień z historią – relacja

II edycja Tygodnia z Historią dobiegła końca. W tym roku wielkim przeciwnikiem, z którym musieliśmy się zmierzyć była pogoda. Orkan Ksawery skutecznie zmniejszył frekwencję na projekcji filmu w Żernikach oraz zmusił nas do odwołania rajdu rowerowego.

W niedzielę spotkaliśmy się w jak zwykle gościnnych progach Hotelu Sportowego, aby przyznać nagrody w III edycji konkursu „Historia z mojego podwórka”. Tegoroczne prace stały na bardzo wysokim poziomie i jury miało bardzo twardy orzech do zgryzienia. O poszczególnych miejscach decydowały detale.

IMG_20171008_163341.jpg

Ostatecznie nagrody otrzymali:
I miejsce – Maciej Szłyk
II miejsce – Julia Rosa
III miejsce – Nikola Robakowska
Wyróżnienia: Julia Chwalisz, Mateuszowi Pilarskiemu, Amelii Ziemkiewicz
Podarunki za udział w konkursie: Karolina Arent, Mateusz Basa, Zuzanna Kruczek, Tomasz Madziński, Piotr Mruk i Laura Rodzeń

Nagrodzono także opiekunów Aleksandrę Włosińską, Małgorzatę Tojek-Borowy i Magdalenę Luzińską.

22291213_10207899232998294_494947864335764057_o

Uroczystość zgromadziła licznych gości, w tym Burmistrza Bartosza Krajniaka, przewodniczącego Rady Miejskiej Aleksandra Budnera i radnego Tomasza Łożyńskiego, którzy wręczyli nagrody uczestnikom konkursu. Na sali zjawili się także przedstawiciele miejscowych stowarzyszeń, sołectw i mieszkańcy miasta. Dla wszystkich przygotowano słodki poczęstunek.

IMG_20171008_161845.jpg

Dodatkową atrakcją spotkania była prezentacja nowej publikacji Fundacji pod tytułem „Historia z mojego podwórka”, zawierającej prace uczestników poprzednich edycji konkursu (osoby zainteresowane jej otrzymaniem prosimy o kontakt z Fundacją). Rozdaniu nagród towarzyszyła także wystawa eksponatów znajdujących się w posiadaniu Fundacji.

IMG_20171008_162234.jpg

Jako Organizatorzy pragniemy jeszcze raz podziękować serdecznie sponsorom dzięki którym konkurs mógł mieć tak bogatą oprawę. Szczególne podziękowania kierujemy w stronę Gminy Kruszwica, która współfinansowała realizację projektu. Dziękujemy także sponsorom nagród w konkursie: Wydawnictwu Św. Wojciech, Wydawnictwu Nasza Księgarnia, Wydawnictwu Dwie Siostry, Biurze Edukacji Instytutu Pamięci Narodowej i Wydawnictwu Miejskiemu Posnania.