„Tajemnica ministra” – podsumowanie gry

Od gry terenowej „Tajemnica ministra” minął już tydzień, tym bardziej czas, aby ją podsumować. 🙂 Przypomnijmy, że zabawę organizowaliśmy wspólnie z sołectwami w Ostrowie i Popowie, a naszymi partnerami była Gmina Kruszwica (sponsor nagród) oraz Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi (poczęstunek dla uczestników). Patronat medialny nad wydarzeniem objął portal ikruszwica.pl.

34892207_2138016556483375_442437762415591424_o.jpgGrę rozpoczęliśmy o godz. 14-ej w budynku świetlicy wiejskiej w Ostrowie nad Gopłem. Na starcie stawiło się pięć drużyn: Martyna i spółka, Bieganowski, Wściekłe kurczaki, Nadgoplański Team i Chłopoki Ostrowioki. Uczestnicy zostali poinformowani o fabule gry:

Jest rok 1921. Dogasają ostatnie odgłosy walk o granice II Rzeczpospolitej. Wydawać by się mogło, że pokój zapanuje na długo… Pewnego ciepłego dnia do Ostrowa nad Gopłem, gdzie na co dzień mieszka minister Juliusz Trzciński przybywają przedstawiciele wywiadu. Mają ważną wiadomość, która może zadecydować o dalszej przyszłości kraju. Ministra nie ma jednak na miejscu. Trzeba go jak najszybciej powiadomić o niebezpieczeństwie, które czyha nad krajem. Uczestnicy wcielą się w rolę agentów, którzy muszą odnaleźć właściciela pałacu w Ostrowie.

Drużyny startowały w odstępie 10 minut. Pierwsze zadanie wykonywano już w chwilę po otrzymaniu pakietu startowego (Karty Gry oraz koperty z wiadomością dla ministra). Następnie poszukiwania Juliusza Trzcińskiego zakłócił pożar jaki wybuchł we wsi – drużyny musiały go ugasić za pomocą hydronetki. Punkty przyznaliśmy w zależności od ilości wody jaką udało się zawodnikom umieścić w celu, czyli wiadrze.34827792_2138017499816614_6735263517680599040_o.jpg

Kolejne zadanie polegało na rozpoznaniu twórców polskiej niepodległości po portretach. Rozpoznanie Józefa Piłsudskiego, Romana Dmowskiego, Ignacego Paderewskiego i Wincentego Witosa nie sprawiło większych problemów. Nie każdy jednak wiedział, że Juliusz Trzciński był ministrem w rządzie ostatniego z nich.

Zadanie czwarte wymagało dużo czasu i skupienia, a polegało ono na rozszyfrowaniu hasła z pomocą inskrypcji znajdującej się nad drzwiami ostrowskiego pałacu.

Kolejne zadanie przysporzyło wiele powodów do śmiechu, gdyż córka ministra prosiła w nim o pokazanie tytułów swoich ulubionych książek bez używania słów. W kalamburach pojawiły się utwory Kornela Makuszyńskiego takie jak „Panna z mokrą głową”, „Szatan z siódmej klasy” i „O dwóch takich co ukradli księżyc”.

Następne zadanie polegało na prawidłowym rozpoznaniu zbóż po ich kłosach.

W kolejnym zadaniu uczestnicy zabawy musieli rozwiązać poniższy rebus:

Bez tytułu

W związku ze zbliżającym się mundialem, kolejne zadanie miało charakter sportowy. Najpierw drużyny musiały zmierzyć się z wyzwaniem piłkarskim, polegającym na strzeleniu bramki z zasłoniętymi oczyma, po wykonaniu 30 obrotów wokół własnej osi oraz z połowy boiska. Następnie zawodnicy odpowiadali na pytania związane z mistrzostwami świata.

W kolejnym punkcie zespoły spotykały wędrownego grajka, który prosił je o zaśpiewanie wylosowanej piosenki. Poziom artystyczny tego zadania stał na bardzo wysokim poziomie. 😉34861437_2138017513149946_1967265604784095232_o.jpg

Następnie drużyny udawały się pod kaplicę, gdzie czekał na nich budowniczy z puzzlami do ułożenia. Układały się one w miejscowy kościół, z którym związane było kolejne zadanie.

Idąc dalej tropem ministra w stronę Popowa, zespoły układały wyrazy z wykorzystaniem liter znajdujących się w słowie „Ostrowo” i docierały na cmentarz. Tutaj czekało je kilka pytań, do których odpowiedzi znaleźć można było na grobowcu rodziny Trzcińskich. Następne wyzwanie polegało na rozszyfrowaniu wiadomości nadanej alfabetem Morse’a.

Idąc dalej w stronę Popowa, drużyny musiały wykazać się znajomością gatunków drzew oraz powiązać atrybuty z konkretnymi świętymi. W zadrzewionej alei na uczestników czekał kolejny agent – wymagająca nauczycielka, która sprawdziła poziom wiedzy każdej z drużyn.

34984637_2138018956483135_1355514648102699008_o.jpg

Jednym z ostatnich zadań było znalezienie różnic między dwoma rysunkami przedstawiającymi dwór w Popowie oraz przypasowanie flag do państw, które istniały w czasach życia Juliusza Trzcińskiego.

Sam minister czekał przed wejściem do pałacu, mając dla drużyny ostatnie zadanie w postaci krzyżówki.

34963500_2138019116483119_5331484415107268608_o.jpg

Podczas gdy uczestnicy zabawy udali się na plażę, gdzie czekał na nich poczęstunek, jury zebrało się na trudne obrady. Ostateczna punktacja prezentowała się następująco:

1. Chłopoki Ostrowioki – 65,5 pkt (czas: 100 min)
  2. Wściekłe Kurczaki – 64,5 pkt (czas: 85 min)
  3. Nadgoplański Team – 64 pkt (czas: 88 min)
  4. Bieganowski – 55 pkt (czas: 92 min)
  5. Martyna i spółka – 52,5 pkt (czas: 113 min)

Nagrody uczestnikom wręczył Burmistrz Kruszwicy Dariusz Witczak oraz Zastępca Burmistrza Kruszwicy Bartosz Krajniak. Całą zabawę zakończył poczęstunek oraz ognisko z kiełbaskami.

Na koniec jeszcze raz pragniemy podziękować wszystkim tym, którzy przyczynili się do organizacji wydarzenia. Mamy nadzieję, że gry terenowe na stałe zawitają nad Gopło jako świetny czas na spędzenie wolnego czasu.

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

w