III Tydzień z Historią

dnia

Prezentujemy plan wydarzeń w ramach III Tygodnia z Historią (1-9 grudnia 2018). Organizator zastrzega sobie prawo do zmian. Będziemy o nich informować na bieżąco.

1 grudnia (sobota), godz. 18:00

pizzeria Ello, ul. Wiejska 19A, Kruszwica

Niepodległościowy quiz historyczny

W sobotni wieczór zapraszamy na quiz poświęcony tematyce niepodległościowej. Do udziału zapraszamy drużyny 3-osobowe, które nie boją się zmierzyć z 50 mniej lub bardziej poważnymi zadaniami. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody! Udział w zabawie jest w pełni bezpłatny. Drużynę można zapisać drogą mailową (fundacjamodrak@gmail.com) lub dzwoniąc pod nr tel. 697 802 636.

2 grudnia, godz. 16:00

klub Popiel, ul. Kujawska 12, Kruszwica

Rozstrzygnięcie konkursu „Historia z podwórka”

Jak co roku poznamy zwycięzców w konkursie poświęconym historii gminy Kruszwica. Wydarzenie jest współfinansowane przez Gminę Kruszwica.

Prelekcja Czesław Pobóg-Prusinowski – największy kruszwicki bohater?

W swoim wystąpieniu członek naszej Fundacji Dominik Robakowski przedstawi sylwetkę Czesława Pobóg-Prusinowskiego – kruszwiczanina, którego losy nierozerwalnie splotły się z odzyskującą wolność Rzeczpospolitą.

Prelekcja Nowoczesny Patriotyzm

W swoim wystąpieniu dr Sławomir Drelich – politolog z UMK w Toruniu przestawi najważniejsze kwestie związane z budowaniem nowoczesnego patriotyzmu oraz społeczeństwa obywatelskiego.

Wernisaż wystawy „Powrót Pomorza i Kujaw do Polski”

Wystawa prezentuje stosunkowo mało znane okoliczności w jakich Kujawy i Pomorze powróciły do Macierzy. Szczegółowe tablice ukazują nie tylko trudności, z którymi musiano zmierzyć się w latach 1918-1921, ale także przedstawiają sylwetki osób, które w naszym regionie przyczyniły się do odzyskania niepodległości. Wystawę można oglądać do 9 listopada.

8 grudnia, godz. 17:00

świetlica wiejska w Brześciu

projekcja filmu „Karolewo 1939”

Zapraszamy na film dokumentalny opowiadający o brutalnym początku okupacji niemieckiej na terenie Pomorza. Jedną z ról w produkcji zagrał członek naszej Fundacji – Maciej Wasielewski.

9 grudnia, godz. 14:00

Wzgórze Zamkowe (pod Mysią Wieżą), Kruszwica

Spacer po miejscach związanych z powstaniem wielkopolskim na terenie Kruszwicy

Zapraszamy na spacer z przewodnikiem, podczas którego poznacie miejsca, w których na przełomie 1918 i 1919 roku rodziła się wolna Kruszwica. Oprowadzanie urozmaicą plansze prezentujące dawne widoki miasta oraz muzyka z epoki. Dla każdego z uczestników spaceru przewidziano pamiątkową kotylion w biało-czerwonych barwach.

Konkurs na fb

Jak co roku nagrody będzie można także wygrać w konkursie organizowanym na profilu facebookowym Fundacji Modrak. Szczegóły już 1 grudnia!

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )