III Tydzień z Historią – relacja

1 grudnia (sobota), godz. 18:00

pizzeria Ello, ul. Wiejska 19A, Kruszwica

Niepodległościowy quiz historyczny

W sobotni wieczór spotkaliśmy się w gościnnych progach pizzerii Ello, aby po raz kolejny przeprowadzić zabawę quizową. Do boju stanęło pięć drużyn, które musiały zmierzyć się z następującymi kategoriami: 100 lat polskiego filmu, dokończ piosenkę, znajomość gwary kujawskiej, powstanie wielkopolskie w Kruszwicy oraz karykatury znanych Polaków. Rywalizacja jak zwykle była zacięta. Ostatecznie zwyciężyły Żernickie Dróżki (38 pkt.) – gratulujemy!! Drugie miejsce zajęła drużyna Urzędasy (34 pkt.), trzecie – Stowarzyszenie PrzeŻeJa (33 pkt.). Brawa należą się również dla Popowiaków (32 pkt.) i Ostrowianek (27 pkt.).

Obraz może zawierać: 7 osób, ludzie siedzą i w budynku

2 grudnia, godz. 16:00

klub Popiel, ul. Kujawska 12, Kruszwica

Rozstrzygnięcie konkursu „Historia z podwórka”

Jak co roku poznaliśmy zwycięzców w konkursie poświęconym historii gminy Kruszwica. Poziom prac był w tym roku wyjątkowo wysoki i jury do ostatniej chwili miało problemy ze wskazaniem zwycięzców.

Wyróżnieni:

Amelia Frydrychowska, Oliwia Michalak, Maria Mikołajczak, Małgorzata Pietrzak, Laura Rodzeń, Michał Stachowiak, Amelia Czarnecka

Zwycięzcy:

III miejsce – Karolina Arent

II miejsce – Marta Wylandowska

I miejsce – Jakub Bronka

Zanim ich poznaliśmy odbyły się dwie prelekcje – dr Sławomira Drelicha (UMK) pt. „Patriotyzm XX wieku” oraz Dominika Robakowskiego „Czesław Pobóg-Prusinowski – największy kruszwicki bohater?”.

W przestrzeni salki można było także zapoznać się z wystawą o odzyskiwaniu przez Polskę niepodległości. Na zgromadzonych czekał także słodki poczęstunek.

Spotkanie zgromadziło wielu gości, m.in. pojawili się na nim burmistrz Kruszwicy Dariusz Witczak, przewodniczący Rady Miejskiej Aleksander Budner, radny Tomasz Łożyński, nauczyciele oraz rodziny uczestników konkursu.

Konkurs był współfinansowany ze środków gminy Kruszwica. Dziękujemy także pozostałym sponsorom nagród: Domu Medialnemu Święty Wojciech, Wydawnictwu Bis, Wydawnictwu Bellona, IPN Bydgoszcz, IPN Warszawa. Szersza fotorelacja znajduje się na stronie partnera medialnego – portalu ikruszwica.pl

DSC5560-1.jpg

8 grudnia, godz. 17:00

świetlica wiejska w Brześciu

projekcja filmu „Karolewo 1939”

Film opowiada o zbrodni okupanta niemieckiego, która miała miejsce jesienią 1939 roku na Pomorzu Gdańskim. Przejmujący dokument wywarł ogromne wrażenie na uczestnikach spotkania. Przypominamy, że na ekranie można było oglądać także członka naszej Fundacji – Macieja Wasielewskiego.

Obraz może zawierać: co najmniej jedna osoba, ludzie siedzą, tabela, salon i w budynku

9 grudnia, godz. 14:00

Wzgórze Zamkowe (pod Mysią Wieżą), Kruszwica

Spacer po miejscach związanych z powstaniem wielkopolskim na terenie Kruszwicy

Trasa spaceru, licząca ok. 1 km, wiodła przez miejsca, które stały się areną działania powstańców kruszwickich. Spotkanie prowadził Dominik Robakowski, który w czasie wycieczki prezentował dodatkowo plansze z dawnymi widokami mijanych miejsc.

Obraz może zawierać: 1 osoba, kapelusz, telefon i na zewnątrz

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s